HOME

玄米・自然食で日本を元気に!玄米酵素

会社紹介

HOME > FBRA(ふぶら)の学術研究 メディア掲載一覧・論文一覧

玄米と米糠(胚芽・表皮)を麹菌で発酵させた食品FBRA(ふぶら)の学術研究 メディア掲載一覧・論文一覧

FBRA(ふぶら)の学術研究メディア掲載一覧・論文一覧

ページを印刷する

玄米酵素学術顧問 小林博先生
(医学博士、公益財団法人札幌がんセミナー相談役、北海道大学名誉教授、元日本癌学会会長)

元々は株式会社玄米酵素創業者の岩崎さんとロータリークラブでご縁をいただき、気脈の通じるものがあり、学術研究をお手伝いするようになりました。

FBRA(ふぶら)が世の中から信用、信頼されるためには、医学的な証明が絶対必要だという私の提言を受け止めてくれ、1998年に研究会が発足しました。

それ以来、各方面の専門家に依頼し、厳しい目で研究を続けています。
動物実験ながら多方面にわたり医学的に興味深い研究結果が出てきており、国際的に権威ある専門誌に英文論文が既に20本以上も掲載されるまでになりました。

玄米酵素学術顧問 小林博先生

FBRA(ふぶら)の学術研究 メディア掲載一覧

2022年7月14日
時事メディカル
"抗糖尿病作用"・"抗炎症作用" のある新しい生理活性物質FAHFAが、"玄米・米糠発酵食品" に含まれていることが明らかに
2022年7月14日
山形新聞(オンライン版)
"抗糖尿病作用"・"抗炎症作用" のある新しい生理活性物質FAHFAが、"玄米・米糠発酵食品" に含まれていることが明らかに
2022年3月3日
産経ニュース
"玄米・米糠 発酵食品" が炎症発がんと、がんの悪性化(転移能獲得)を抑制する 研究成果を発表
2022年3月3日
時事メディカル
"玄米・米糠 発酵食品" が炎症発がんと、がんの悪性化(転移能獲得)を抑制する 研究成果を発表
2021年4月14日
&M(朝日新聞デジタル)
花粉によるアレルギー性鼻炎・皮膚の炎症を”発酵食品”が抑制する可能性を示唆する研究成果
2021年4月14日
時事ドットコムニュース(時事通信社)
花粉によるアレルギー性鼻炎・皮膚の炎症を”発酵食品” が抑制する可能性を示唆する研究成果
2021年4月14日
exciteニュース
花粉によるアレルギー性鼻炎・皮膚の炎症を”発酵食品”が抑制する可能性を示唆する研究成果
2021年2月26日
時事ドットコムニュース(時事通信社)
「1型糖尿病」の発症を ”発酵食品” が遅延させる可能性を示唆する研究成果
2021年2月26日
時事メディカル(時事通信社)
「1型糖尿病」の発症を ”発酵食品” が遅延させる可能性を示唆する研究成果
2021年2月26日
&M(朝日新聞デジタル)
「1型糖尿病」の発症を ”発酵食品” が遅延させる可能性を示唆する研究成果
2020年3月13日
日本オーソモレキュラー医学会(JSOM)ウェブメディア
発酵玄米の健康効果
2018年6月
日本がん予防学会NEWS LETTER No.96
私のがん予防-学習と実益のウォーキング-
2018年3月
丸ごと小泉武夫 食マガジン
玄米発酵食品ヘルシーライフのすすめ
2016年8月4日 北海道新聞
発酵玄米・前立腺がんも抑制
2015年10月28日 北海道新聞
発酵玄米・膵臓がん予防か
2013年6月14日 北海道新聞
発酵玄米が高血圧改善
2010年8月20日 北海道新聞
発酵玄米が肺がん抑制
2009年9月8日 健康産業流通新聞
玄米発酵食品の摂取でダイオキシン吸収を抑制
2009年3月21日 毎日新聞
食物繊維、葉緑素含む食品・ダイオキシン排せつに有効
2009年3月20日 朝日新聞
カネミ油症の原因物質・玄米発酵品に体外排出効果
2007年6月26日 北海道新聞(夕刊)
発酵玄米に胃がん予防パワー

※以下の英文は、論文タイトル・著者(Author)・投稿雑誌名(Source)の順で紹介しています。

FBRA(ふぶら)の学術研究 論文一覧

2023年

Stable Isotope Dilution LC/ESI-SRM/MS Analysis for Highly Polar Bioactive Dipeptides Found in Fermented Brown Rice Product using a Porous Graphitic Carbon Column

Author(s)
Ono S., Hatakawa Y., Lee S.H. and Oe T.
Source
Food Anal. Meth., 16, 1596–1605 (2023).

Determination of L-Carnitine and Acetyl-L-carnitine in Aspergillus oryzae- Fermented Rice Bran Product by Hydrophobic Derivatization–LC/ESI-MS/MS

Author(s)
Hagiwara Y., Ishimaru A., Horie Y., Itoh M., Ikegawa S., and Higashi T.
Source
Chromatography, 44, 95-103 (2023).

2022年

Analytical evaluation of fatty acid esters of hydroxy fatty acid quantity in fermented brown rice and rice bran (FRBA)

Author(s)
Watanabe A., Balas L., Saigusa D., Ogura J., Durand T., Mano N., and Yamaguchi H.
Source
Food Chem. Adv., 1, 100040 (2022).

Prevention of tumor progression in inflammation-related carcinogenesis by anti-inflammatory and anti-mutagenic effects brought about by ingesting fermented brown rice and rice bran with Aspergillus oryzae (FBRA)

Author(s)
Nemoto H., Otake M., Matsumoto T., Izutsu R., Jehung J.P., Goto K., Osaki M., Mayama M., Shikanai M., Kobayashi H., Watanabe T., and Okada F.
Source
J. Funct. Foods, 88, 104907 (2022).

2021年

Aspergillus oryzae Fermented Brown Rice and Bran Supplement “FBRA” for Health and Cancer Prevention

Author(s)
Shaw Watanabe, Kohta Kikuchi, Shoichi Mizuno and Tomomitsu Mizuno
Source
Acta Scientific NUTRITIONAL HEALTH 5.12 (2021): 20-32.

Anti-inflammatory effect of fermented brownrice and rice bran with Aspergillus oryzae on mice

Author(s)
Umeyama, L., Kasahara, S., Sugawara, M., Yokoyama, S., Saiki, I., and Hayakawa, Y.
Source
Tradit. Kampo Med., 8, 60-65 (2021).

Preventive effect of fermented brown rice and rice bran on spontaneous type 1 diabetes in NOD female mice

Author(s)
Kataoka, k., Nemoto, H., Sakurai, A., Yasutomo, K., and Shikanai, M.
Source
J. Funct. Foods,78, 104356 (2021).

2020年

Analysis of steryl glucosides in rice bran-based fermented food by LC/ESI-MS/MS

Author(s)
Murai, T., Jin, S., Itoh, M., Horie, Y., Higashi, T., and Ikegawa, S.
Source
Steroids,158, 108605 (2020).

Quantification of ergothioneine in Aspergillus oryzae-fermented rice bran by a newly-developed LC/ESI-MS/MS method

Author(s)
Horie, Y., Goto, A., Imamura, R., Itoh, M., Ikegawa, S., Ogawa, S., and Higashi, T.
Source
LWT,118, 108812 (2020).

Fermented brown rice and rice bran with Aspergillus oryzae as a new promising agent for cancer prevention

Author(s)
Mori, H.
Source
Am. J. Biomed. Sci. & Res.,6, 232-233 (2019).

2019年

1H-NMRメタボローム解析を用いた玄米米糠麹の品質評価

Author(s)
堀江裕紀子、根本英幸、藤田仁、池川繁男、熊木靖康裕、大西裕季、久米田博之、出村誠、相沢智康
Source
日本食品科学工学会誌,66, 139-146 (2019).

Changes in polyamine content in rice bran due to fermentation with Aspergillus oryzae analyzed by LC/ESI-MS/MS combined with derivatization

Author(s)
Horie, Y., Goto, A., Tsubuku, S., Itoh, M., Ikegawa, S., Ogawa, S., and Higashi, T.
Source
Anal. Sci.,35, 427-432 (2019).

2018年

Preventive effects of fermented brown rice and rice bran on spontaneous lymphomagenesis in AKR/NSlc female mice

Author(s)
Kuno, T., Kato, H., Naiki-Ito, A., Suzuki, S., Tanaka, T., Takahashi, S., and Mori, H.
Source
Asian Pac. J. Cancer Prev., 19, 3217-3223 (2018).

2017年

Isotope-coded derivatization based LC/ESI-MS/MS methods using a pair of novel reagents for quantification of hydroxycinnamic acids and hydroxybenzoic acids in fermented brown rice product

Author(s)
Ogawa, S., Takafuji, K., Tsubuku, S., Horie, Y., Ikegawa, S., and Higashi, T.
Source
J. Pharm. Biomed. Anal., 142, 162-170 (2017).

Fermented brown rice extract stimulates BDNF gene transcription in C6 glioma cells: possible connection with HO-1 expression

Author(s)
Morita, K., Nishibori, N., Kishibuchi, R., Itoh, M., Horie, Y., and Nemoto, H.
Source
J. Diet. Suppl., 14, 214-228 (2017).

Analysis of volatile constituents in fermented brown rice and rice bran by Aspergillus oryzae (FBRA)

Author(s)
Tanaka, K., Horie, Y., Nemoto, H., Kosaka, H., Jo, M., and Tezuka, Y.
Source
J. Comput. Aided Chem., 18, 42-45 (2017).

Analysis of water-soluble constituents in fermented brown rice and rice bran by Aspergillus oryzae (FBRA)

Author(s)
Tanaka, K., Horie, Y., Nemoto, H., Kosaka, H., Jo, M., and Tezuka, Y.
Source
J. Comput. Aided Chem., 18, 46-50 (2017).

2016年

Fermented brown rice extract causes apoptotic death of human acute lymphoblastic leukemia cells via death receptor pathway

Author(s)
Horie, Y., Nemoto, H., Itoh, M., Kosaka, H., and Morita, K.
Source
Appl. Biochem. Biotechnol., 178, 1599–1611 (2016).

Preventive effects of fermented brown rice and rice bran against prostate carcinogenesis in TRAP rats

Author(s)
Kuno, T., Nagano, A., Mori, Y., Kato, H., Nagayasu, Y., Naiki-Ito, A., Suzuki, S., Mori, H., and Takahashi, S.
Source
Nutrients, 8, 421-431 (2016).

2015年

Fermented brown rice and rice bran with Aspergillus oryzae (FBRA) prevents inflammation-related carcinogenesis in mice, through inhibition of inflammatory cell infiltration

Author(s)
Onuma, K., Kanda, Y., Suzuki Ikeda, S., Sakaki, R., Nonomura, T., Kobayashi, M., Osaki, M., Shikanai, M., Kobayashi, H., and Okada, F.
Source
Nutrients, 7, 10237-10250 (2015).

Preventive effects of fermented brown rice and rice bran against N-nitrosobis(2-oxopropyl) amine-induced pancreatic tumorigenesis in male hamsters

Author(s)
Kuno, T., Takahashi, S., Tomita, H., Hisamatsu, K., Hara, A., Hirata, A., Kobayashi, H., and Mori, H.
Source
Oncol. Lett., 10, 3377-3384 (2015).

2013年

Angiotensin-I converting enzyme (ACE) inhibitory activity of aqueous extract prepared from fermented brown rice: A potential functional food for management of hypertension

Author(s)
Nishibori, N., Kishibuchi, R., Sagara, T., Itoh, M., Horie, Y., and Morita, K.
Source
Phytopharmacology, 4, 237-245 (2013).

2012年

Extract of fermented brown rice induces apoptosis of human colorectal tumor cells by activating mitochondrial pathway

Author(s)
Itoh, M., Nishibori, N., Sagara, T., Horie, Y., Motojima, A., and Morita, K.
Source
Phytother. Res., 26, 1661-1666 (2012).

2011年

Effects of fermented brown rice on the intestinal environments in healthy adult

Author(s)
Nemoto, H., Ikata, K., Arimochi, H., Iwasaki, T., Ohnishi, Y., Kuwahara, T., and Kataoka, K.
Source
J. Med. Invest., 58, 235-245 (2011).

2010年

Chemopreventive effect of fermented brown rice and rice bran (FBRA) on the inflammation-related colorectal carcinogenesis in ApcMin/+ mice

Author(s)
Phutthaphadoong, S., Yamada, Y., Hirata, A., Tomita, H., Hara, A., Limtrakul, P., Iwasaki, T., Kobayashi, H., and Mori, H.
Source
Oncol. Rep., 23, 53-59 (2010).

2009年

Chemopreventive effects of fermented brown rice and rice bran against 4-(methylnitrosamino)-1-(3-pyridyl)-1-butanone-induced lung tumorigenesis in female A/J mice

Author(s)
Phutthaphadoong, S., Yamada, Y., Hirata, A., Tomita, H., Taguchi, A., Hara, A., Limtrakul, P. N., Iwasaki, T., Kobayashi, H., and Mori, H.
Source
Oncol. Rep., 21, 321-327 (2009).

Promotive excretion of causative agents of Yusho by intake of fermented brown rice with Aspergillus oryze in patients with Yusho -with regard to PCDFs and PCDDs-

Author(s)
Nagayama, J., Hirakawa, H., Kajiwara, J., Iida, T., Todaka, T., Uenotsuchi, T., Shibata, S., Tsuji, H., and Iwasaki, T.
Source
Fukuoka Igaku Zasshi, 100, 192-199 (2009).

2008年

Inhibitory effects of fermented brown rice on induction of acute colitis by dextran sulfate sodium in rats

Author(s)
Kataoka, K., Ogasa, S., Kuwahara, T., Bando, Y., Hagiwara, M., Arimochi, H., Nakanishi, S., Iwasaki, T., and Ohnishi, Y.
Source
Dig. Dis. Sci., 53, 1601-1608 (2008).

Preventive effect of fermented brown rice and rice bran on N-methyl-N'-nitro-N-nitrosoguanidine-induced gastric carcinogenesis in rats

Author(s)
Tomita, H., Kuno, T., Yamada, Y., Oyama, T., Asano, N., Miyazaki, Y., Baba, S., Taguchi, A., Hara, A., Iwasaki, T., Kobayashi, H., and Mori, H.
Source
Oncol. Rep., 19, 11-15 (2008).

2007年

Modifying effects of fermented brown rice on fecal microbiota in rats

Author(s)
Kataoka, K., Kibe, R., Kuwahara, T., Hagiwara, M., Arimochi, H., Iwasaki, T., Benno, Y., and Ohnishi, Y.
Source
Anaerobe, 13, 220-227 (2007).

Chemopreventive effect of fermented brown rice and rice bran on 4-nitroquinoline 1-oxide-induced oral carcinogenesis in rats

Author(s)
Long, N. K., Makita, H., Yamashita, T., Toida, M., Kato, K., Hatakeyama, D., and Shibata, T.
Source
Oncol. Rep. 17, 879-885 (2007).

Excretion of causative PCDFs congeners of Yusho by one year intake of FBRA in patients with Yusho

Author(s)
Nagayama, J., Hirakawa, H., Kajiwara, J., Iida, T., Todaka, T., Uenotsuchi, T., Shibata, S., Tsuji, H., and Iwasaki, T.
Source
Fukuoka Igaku Zasshi, 98, 215-221 (2007).

2006年

Chemoprevention of mouse urinary bladder carcinogenesis by fermented brown rice and rice bran

Author(s)
Kuno, T., Hirose, Y., Yamada, Y., Hata, K., Qiang, S. H., Asano, N., Oyama, T., Zhi, H., Iwasaki, T., Kobayashi, H., and Mori, H.
Source
Oncol. Rep., 15, 533-538 (2006).

Antimetastatic and immunostimulatory properties of fermented brown rice

Author(s)
Sakurai, H., CHOO, M. K., Chino, A., Tega, E., Iwasaki, T. Kobayashi, H., and Saiki, I.
Source
J. Trad. Med., 23, 112-116 (2006).

Inhibitory effects of fermented brown rice and rice bran on the development of acute hepatitis in Long-Evans Cinnamon rats

Author(s)
Shibata, T., Nagayasu, H., Kitajo, H., Arisue, M., Yamashita, T., Hatakeyama, D., Iwasaki, T., and Kobayashi, H.
Source
Oncol. Rep., 15, 869-874 (2006).

2005年

Promotive excretion of causative agents of Yusho by one year intake of FBRA in Japanese people

Author(s)
Nagayama, J., Takasuga, T., Tsuji, H., and Iwasaki, T.
Source
Fukuoka Igaku Zasshi, 96, 241-248 (2005).

2004年

Preventive effect of fermented brown rice and rice bran on N-nitrosomethylbenzylamine-induced esophageal tumorigenesis in rats

Author(s)
Kuno, T., Hirose, Y., Hata, K., Kato, K., Qiang, S. H., Kitaori, N., Hara, A., Iwasaki, T., Yoshimura, T., Wada, K., Kobayashi, H., and Mori, H.
Source
Int. J. Oncol., 25, 1809-1815 (2004).

2003年

Preventive effect of fermented brown rice and rice bran on diethylnitrosoamine and phenobarbital-induced hepatocarcinogenesis in male F344 rats

Author(s)
Katayama, M., Sugie, S., Yoshimi, N., Yamada, Y., Sakata, K., Qiao, Z., Iwasaki, T., Kobayashi, H., and Mori, H.
Source
Oncol. Rep., 10, 875-880 (2003).

Active elimination of causative PCDFs/DDs congeners of Yusho by one year intake of FBRA in Japanese people

Author(s)
Nagayama J, Takasuga T, Tsuji H, Umehara M, Sada T, Iwasaki T.
Source
Fukuoka Igaku Zasshi, 94, 118-125 (2003).

2002年

Preventive effect of fermented brown rice and rice bran against colon carcinogenesis in male F344 rats

Author(s)
Katyama, M., Yoshimi, N., Yamada, Y., Sakata, K., Kuno, T., Yoshida, K., Qiao, Z., Vihn, P. Q., Iwasaki, T., Kobayashi, H., and Mori, H.
Source
Oncol. Rep., 9, 817-822 (2002).

FBRA(ふぶら)研究会の主なメンバー

株式会社玄米酵素では、平成10年にFBRA(ふぶら)学術研究会を発足、学術的な研究を全国各地の大学にお願いしています。

主なメンバーの紹介

小林 博 先生
北海道大学名誉教授(元日本癌学会会長)
田澤 賢次 先生
富山医科薬科大学名誉教授
森 秀樹 先生
岐阜大学名誉教授
大西 克成 先生
徳島大学名誉教授
済木 育夫 先生
富山大学名誉教授
岡田 太 先生
鳥取大学医学部教授
石川 秀樹 先生
京都府立医科大学特任教授
片岡 佳子 先生
徳島大学大学院教授